Pregled letošnje čebelarske sezone

V Strokovnem združenju profesionalnih čebelarjev ugotavljamo, da je letošnja pomlad za čebele katastrofalna. Če pogledamo medenje do sedaj, lahko ugotovimo, da smo imeli v času cvetenja glavnih medovitih rastlin za donose in normalen razvoj družin nemogoče vreme. Do sedaj je prav vse paše uničilo vreme, tako da čebele večinoma niso nabrale dovolj niti za lastne potrebe, ki so v času spomladanskega razvoja zelo velike. Kar ni uničila spomladanska pozeba, je uničilo deževno, vetrovno in hladno vreme.

Zato ne presenečajo opozorila v začetku maja, da so čebelarjem čebele začele umirati zaradi lakote – veliko zalege (ogromna poraba) in praktično nobenih donosov, kar je logična posledica.

Čebelarji upamo, če ne medi akacija, da bodo čebele imele pašo v gozdu. Nestrpno spremljamo vremensko napoved za naslednje dni in tedne, vendar trenutna napoved obeta še več dežja. Dolgoročna napoved je tudi za medenje gozda vse prej kot dobra, povzročitelji gozdnega medenja namreč za svoj razvoj potrebujejo lepo, toplo ter vlažno vreme. Sprašujemo se tudi, kako bo s cvetenjem kostanja in lipe, saj je lanska katastrofalna suša verjetno pustila posledice tudi pri teh dveh rastlinah.

Tako lahko ugotovimo, da smo poklicni čebelarji v letošnjem letu na pragu nove katastrofe. Sladkor je od lanskega leta dražji za več kot 100 odstotkov in tudi vsi ostali stroški letijo v nebo. Nam pa ostaja le upanje, da se razmere izboljšajo…