Minister mag. Dejan Židan podpira pobudo za uvedbo

sistematičnega pristopa do zdravljenja varoze

 

»Za nami je naše prvo letno srečanje Pislakov dan, na katerem smo izvedeli veliko novega. Slovenski čebelarji prej nismo bili seznanjeni z novimi odkritji glede zatiranja varoze, s sistemom vzpostavitve imunosti, in s tem, kaj moramo narediti, da do tega ne pride. Med drugim smo izvedeli tudi, da na nekem področju v istem letu ne smeš zdraviti varoze z različnimi zdravili. Na podlagi novih ugotovitev menimo, da Slovenija potrebuje sistem enotnega zatiranje varoze, ki se je v preteklosti že izkazal za učinkovitega,« je Boris Seražin, predsednik Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev,  predlagal na srečanju z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejanom Židanom. Minister je predlog podprl in dodal: »Zavedam se, da varoza najbolj prizadene vas, večje čebelarje. Vaša pobuda, da pride do bolj sistematičnega pristopa do varoze, s katerim se zmanjša možnost razvoja imunosti na zdravila, je na mestu in jo sprejemam. Nacionalni Veterinarski inštitut bo na podlagi pravilnika vsako leto pripravil priporočen program zatiranja Varoje za vse čebelarje.« Ob tem je dodal tudi, da podpira delovanje združenja in njihovo zavzemanje za večje čebelarje, ki od čebelarstva živijo. Ob tem so se dotaknili tudi tem, kako lahko člani profesionalnega združenja slovenskih čebelarjev aktivneje sodeluje pri temah, ki se nanašajo na čebele v smislu, da čebelarstvo res poznajo, saj so od njega odvisni in od njega živijo.

Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev je ministru, kot velikemu zagovorniku slovenskih čebelarjev, podelilo tudi Pislakovo priznanje za pobudo in prizadevanje pri uvedbi svetovnega dneva čebel. »To, da smo dobili svetovni dan čebel, je nedvomno ena največjih diplomatskih zmag Slovenije, zagotovo pa ena največjih zmag Slovenije od osamosvojitve. Izjemno počaščen sem bil, da sem, kot prvi in do danes edini minister za kmetijstvo, govoril na generalni skupščini Združenih narodov,« je mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano povedal ob prejetju priznanja.

 

Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev vključuje več kot 50 članov, ki imajo skupaj 15 tisoč panjev, v njihovi oskrbi pa je skoraj 15 odstotkov slovenskih čebel. Povprečno število panjev na člana v združenju je 298. Člani so profesionalci, ki od čebelarstva živijo in imajo svoje zaposlene.

 

Pislakov dan je dobil ime po Janku Pislaku, slovenskemu čebelarju, ki je oral ledino slovenskega profesionalnega čebelarjenja že v 70. letih prejšnjega stoletja. Bil je največji slovenski čebelar, inovator in predavatelj, ki je imel v svoji oskrbi 2500 panjev, kar znese približno 100 milijonov čebel.


Fotografije: Barbara Reya

 

Srečanje z ministrom