1. Po srečanju na Ptuju v januarju smo vzpostavili internet spletno stran proficebelar.si

Na strani se trenutno nahaja vabilo za vstop v združenje z vsemi potrebnimi podatki, prav tako je objavljen dokument, ki je bil potrjen na prvem srečanju »zakaj izgubljamo čebele«.

  1. Srečali smo se s predstavniki KIS in NVI. Pogovori so potekali v pozitivnem vzdušju in za sodelovanje vnaprej imamo pozitivne občutke.
  2. Udeležili smo se delovnega sestanka pred »Svetom za čebelarstvo«, ki je bil na ČZS pod vodstvom dr. Kozmusa. O sestanku imamo vse prej kot dobre občutke. Nekako imamo občutek, da bi naš dokument najraje ignorirali. Govorili smo o marsičem, še največ o našem dokumentu in načeloma nihče ni imel nič proti. Dokler nismo dobili zapisnika sestanka, kjer je bilo vse o čemer smo govorili ignorirano. Po drugi strani pa je opazen premik dela na ČZS v smer, ki jo nakazuje naš dokument. Boli nas, da nam na  ČZS ne priznajo znanja, ki je bilo vloženo v ta dokument.
  3. Ob neuspehu smo potem pripravili Akcijski plan kot ga predlaga strokovno združenje profesionalnih čebelarjev na osnovi ugotovitev iz “zakaj izgubljamo čebele»
  4. Ministra za kmetijstvo mag. Dejana Židana  smo prosili, da nas vključi kot enakopravnega partnerja v Svet za čebelarstvo (kot je obljubil v mailu pred novim letom). Predvidevamo, da si je zaradi vpliva ČZS sedaj premislil. Najprej so pripravili predlog imenovanja v Svet za čebelarstvo – pred podpisom pa so ugotovili, da bi morali razširiti kvoto članov ČZS in v to kvoto dodati našega člana. Ker smo to odločno zavrnili – sprejmemo samo stanje, ko smo povsem neodvisni od ČZS, so ugotovili da »nujno potrebujejo usklajevalni sestanek med Ministrom, Nočem in Seražinom«. O vsebini sestanka sicer samo ugibamo ampak predvidevamo, da nas želijo spraviti pod okrilje ČZS. To za nas ni sprejemljivo, saj se naša stališča preveč razlikujejo od teh, ki jih zastopa ČZS. Stališče vodstva profesionalnega združenja oz. strokovnega sveta je, da smo raje izven Sveta za čebelarstvo, kot podrejeni ČZS. Namreč po naših izkušnjah se stališča stroke v ČZS vedno potlačijo in na površje priplavajo parcialni interesi vpletenih. Ker je naša želja delovati samo na strokovnih temeljih to pač ni sprejemljivo. Tajnica ministra je poizkusila uskladiti termin za nov sestanek vendar g.Noča ni bilo več v Sloveniji. Sedaj čakamo, da bo minister imel čas da se to uredi.

Dejstvo ostaja, predsednik ČZS je na spoznavnem sestanku izpostavil, da bi se morali organizirati kot sekcija profesionalnih čebelarjev v okviru ČZS – in če se to morda ne bi izšlo, potem bi se ločili od ČZS. Toda nesporno dejstvo je, da je veliko naših članov poizkušalo sooblikovati politiko ČZS in do sedaj so bili še vedno izigrani.  Zato smo se odločili za samostojno organizacijo.

Načeloma nas je presenetil tudi odziv čebelarjev, ko smo vas povabili k vstopu v naše združenje. Trenutno imamo namreč že 55 članov s skupaj 15.417 čebeljimi družinami (uradnih 10 % populacije slovenskih čebel). Če bi bilo na ČZS vse v najlepšem redu, takega odziva ne bi bilo.

  1. januarja je bila seja Sveta za čebelarstvo, katere se je udeležil tudi minister – nas seveda niso  povabili zraven.  Po naših podatkih pa je bilo tam sklenjeno, da se pripravi nov pravilnik o zatiranju Varoze. In da se preveri pravilnik o zatiranju HG.
  2. Pripravljamo celostno grafično podobo za naše združenje.
  3. Pripravljamo srečanje vseh članov, predlagani datum je 11.02.2017 ob 10 uri nekje v okolici Ljubljane. Tema bi bila Matice. Glede na to da obstaja nekaj zanimanja za udeležbo nečlanov, predlagamo da je srečanje za člane zastonj – nečlani pa plačajo 20€ vstopnine.
  4. Imamo občutek da nas vodstvo ČZS poizkuša na vseh možnih področjih izigrati in onemogočiti.

 

 

Akcijski plan kot ga predlaga strokovno združenje profesionalnih čebelarjev na osnovi ugotovitev iz dokumenta2

Poročilo o delu – Januar 2017

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja